I dette gruppearbeidet skal deltakerne plassere bilder i kronologisk rekkefølge for å illustrere viktige hendelser og utvikling knyttet til klima, miljø og menneskerettigheter. Vesentlige drivkrefter har vært vitenskapelige fremskritt, internasjonale avtaler, organisasjoner og enkeltpersoner.
Forberedelser
Gruppearbeid (20-30 min)
Oppsummering (20 min)
Til tross for viktige fremskritt er klimakrisen vår tids største utfordring. Da blir det viktig å lære noe av historien. Utvikling skjer ikke gjennom ett virkemiddel eller én stor løsning, men gjennom en rekke små og store innsatser over lang tid. Kunnskap og forståelse om sammenhenger, teknologi, forpliktende avtaler, menneskerettigheter, politisk vilje og et sterkt sivilsamfunn har vært drivkrefter for positiv endring i møte med klimautfordringene.
Vi har tidligere vist at store miljøutfordringer kan løses. Innsatsen mot hull i ozonlaget og omfattende forurensning har gitt resultater. Mange bevaringsprosjekter har reddet truede arter. Klimasøksmål har tvunget stater til å endre sine klimaplaner, og internasjonale avtaler har styrket deres forpliktelser når det gjelder grønn omstilling. Selv om klimakrisen krever tiltak i en veldig stor skala, kan vi lære av tidligere løsninger, og bruke dem som inspirasjon til å oppnå nye viktige gjennombrudd.
Da Verdenserklæringen om menneskerettigheter ble vedtatt i 1948, var ikke klima- og miljøspørsmål høyt oppe på den internasjonale agendaen. De seneste tiårene, på grunn av klimaendringer som i økende grad truer livsgrunnlag og grunnleggende rettigheter verden over, har klima- og miljøspørsmål fått en stadig mer sentral plass i menneskerettighetsarbeid og internasjonale avtaler.
Ressurser:
Klima i domstolen (MRA)