Global oppvarming fører til mat- og vannmangel, tap av hjem og levebrød, noe som påvirker millioner av mennesker verden over. Når klimaet endrer seg, svekkes folks mulighet til å leve et trygt og verdig liv.
I denne øvelsen skal deltakerne utforske sammenhengen mellom klimaendringer og menneskerettigheter.
Foto: Kabiur Rahman Riyad/Unsplash
Kjappe fakta om aktiviteten
Menneskerettigheter • Klima og miljø
Ungdomsskole • Videregående skole • Voksenopplæring • Organisasjoner og andre
Leder spør: Hvordan påvirker klimaendringene naturen og oss mennesker?
Kort deling av tanker i plenum.
Stille diskusjon (10 min)
Deltakerne går i grupper. De får utdelt følgende spørsmål: Hvordan kan klimaendringene true menneskerettighetene? Hvilke rettigheter blir truet og på hvilken måte?
Deltagerne skal skrive og/eller tegne svarene på et stort felles ark uten å snakke sammen. Stillheten blir et virkemiddel for dypere refleksjon. Er de mange, kan de deles inn i grupper. Når gruppene er ferdige, kan de gå rundt og lese de andres store ark. De skal oppfordres til å skrive/tegne med en penn på de andres ark, hvis de har noe å legge til. Når alle har sett og kommentert på hverandres ark brytes stillheten og alle oppsummerer i plenum. Les mer om stille diskusjon som undervisningsmetode.
Etter refleksjonen viser lederen en presentasjon om de viktigste menneskerettighetene som blir truet av klimaendringene.
Refleksjon
Hvor viktige er disse menneskerettighetene i ditt eget liv?
Er det noen grupper i samfunnet som er spesielt sårbare overfor klimaendringene? Hvorfor?
Hvem har ansvaret for å beskytte og realisere menneskerettighetene?
Har bedrifter et ansvar?
Eksempler på etterarbeid om tema ved Sandvika videregående skole
Eksempler på etterarbeid om tema ved Sandvika videregående skole
Eksempler på etterarbeid om tema ved Sandvika videregående skole
Eksempler på etterarbeid om tema ved Sandvika videregående skole
Dette tar vi med oss videre
Klimaendringer truer en rekke grunnleggende menneskerettigheter. Uten raske tiltak kan konsekvensene bli enda mer alvorlige. Spesielt utsatte grupper er barn og unge, personer med nedsatt funksjonsevne, urbefolkning, eldre og de som er økonomisk sårbare.
For å bekjempe klimaendringene er internasjonalt samarbeid og solidaritet nødvendig. Det er også viktig å se klimaendringene i et menneskerettighetsperspektiv. Menneskerettigheter kan bidra til bedre og mer rettferdig klimapolitikk, både internasjonalt og nasjonalt, og sikre løsninger som er bærekraftige og rettferdige for alle.(FNs høykommisær for menneskerettigheter)
Statene må kutte klimagassutslipp for å avverge klimaendringer.
Statene må begrense skadene av klimaendringer som ikke kan unngås.
Klimafordrevne kan ha et vern mot retur.
Statene må ta hensyn til menneskerettighetene når de vurderer om klimatiltak er forholdsmessige og nødvendige.
Selv om myndighetene har det juridiske ansvaret for å sikre at menneskerettighetene ikke brytes, spiller også enkeltpersoner, foreninger og grupper viktige roller. Våre handlinger og engasjement kan bidra til å begrense global oppvarming og dermed redusere trusselen mot menneskerettighetene.
Vi er på vei inn i ukjent farvann. Beslutningene om klima som tas dette tiåret vil få betydning i tusenvis av år (FNs klimapanel).
Eksempler på etterarbeid om tema ved Sandvika videregående skole
Eksempler på etterarbeid om tema ved Sandvika videregående skole
Forslag til alternativt opplegg:
Del deltakerne inn i grupper på 4-5. Hver gruppe får følgende oppgave: Dere skal velge et treslag dere liker (epletre, grantre, palme osv.) og så tegne dette treet på et stort ark (5-10 min).
Deretter får deltakerne utdelt lapper med ulike menneskerettigheter. De skal lime de ulike menneskerettighetene på treets grener. Under skal de skrive hvordan de tror klimaendringen påvirker miljøet slik at oppfyllelsen av menneskenes rettigheter blir negativt rammet. De kan gjerne inkludere lokale eksempler og nyhetssaker.Eventuelt kan hver gruppe få én rettighet hver.