Gjennom å plassere bilder i kronologisk rekkefølge får deltakerne innblikk i menneskerettslige milepæler, personer og hendelser.
Ideen om at alle mennesker har visse grunnleggende rettigheter, har lange historiske røtter. Men opp gjennom historien har ikke «menneskerettighetene» alltid omfattet alle. Allerede for 2300 år siden hevdet naturrettsfilosofene at det fantes moralske og rettslige normer som gjaldt alle mennesker, uavhengig av tid og sted og lokale tradisjoner. Imidlertid var datidens samfunn basert på slaveri og langt unna dagens rettighetstenkning. Heller ikke dokumentene som innledet menneskerettighetenes moderne epoke, nemlig Den amerikanske uavhengighetserklæringen (1776) og den franske Erklæringen om menneskets og borgerens rettigheter (1789) omfattet alle. Kvinnene, halvparten av befolkningen, var utelatt.
Da Verdenserklæringen om menneskerettighetene ble vedtatt i 1948 var det første gang en global organisasjon (FN) erklærte at menneskerettighetene er universelle i sin natur, det vil si at de gjelder for alle mennesker.
I kjernen av rettighetene finnes to verdier: menneskeverdet og likeverdet.
Tips
Menneskerettighetsakademiet har intervjuet fem aktivister om deres engasjement, og hvordan de bruker menneskerettighetene i arbeidet deres. Vis den korte filmen "Om fremtiden" for å bevisstgjøre om viktigheten av å tro på at positiv samfunnsendring er mulig.