Dette gruppearbeidet er inspirert av en artikkel av Max Roser, publisert på nettsiden Our World in data.
GJENNOMFØRING
Forberedelser
- Skriv ut faktakortene og påstandene. Du finner materiellet under nedlastbare ressurser helt nederst på denne siden. Vi anbefaler å skrive ut påstandene i A4-format, og kortene i mindre format.
- Les lærerveiledningen og lag en presentasjon basert på temaguiden.
Tips til gjennomføring
- Istedenfor å bruke de ferdige faktakortene er det mulig å gjøre en omvendt versjon hvor deltakerne selv finner fakta som skal knyttes til de tre påstandene: "Verden er ille". "Verden er bedre". "Verden kan bli bedre". Man kan også finne aktuelle nyhetssaker knyttet til klima- og miljøutfordringer.
Introduksjon:
- Leder starter med å klargjøre begrepene klima og miljø.
- Deretter starter leder en liten diskusjonsrunde:
- Hva påvirker hva vi føler og tenker omkring klima og miljø?
- Hva får oss til å (ikke) engasjere oss mot klimaendringer og forurensing av miljø?
- Leder introduserer gruppearbeidet: Klima og miljø er ord vi hører hele tiden. Det er store tema som vi nå skal utforske nærmere.
Gruppearbeid:
- Leder deler inn i grupper på 3-4 deltakere.
- Hver gruppe får tre A4 ark med de tre påstandene:
- Verden er ille (Vi har problemer)
- Verden har blitt bedre (Det har skjedd en positiv endring)
- Verden kan bli bedre (Det kan skje positive endringer)
- Gruppene får deretter utdelt en bunke med kort som inneholder informasjon om klima og miljø som gruppene skal knytte til de tre påstandene (20-30 minutt).
- Leder oppsummerer i plenum og avslutter med et kort foredrag om de ulike temaene (se temaguide).
Refleksjon
- Kan flere av de tre påstandene være sanne på samme tid? Hvilke kan være sanne samtidig?
- Hvorfor er det viktig å ha flere av tankene, og kanskje alle tre, i hodet samtidig når det gjelder klima og miljø?
- Hvordan kan vi bidra til å sørge for at påstanden “Verden kan bli bedre” blir virkelighet?
- Det er også et alternativ at verden kan bli verre. Hvordan kan vi unngå dette? Hvordan bør vi forholde oss til det?
- Hvordan kan menneskerettigheter knyttes til klima og miljø?
Dette tar vi med oss videre
Klima og miljø er komplekse temaer. For å forstå det store bildet, og tro at det nytter å engasjere seg, kan disse tre perspektivene være nyttige å ha med seg samtidig:
- Klimakrisen er alvorlig og påvirker både mennesker og natur. Krisen truer grunnleggende rettigheter som tilgang til mat, vann, helse og et trygt hjem.
- Det skjer også positive endringer, og disse får ofte ikke så stor oppmerksomhet. Hva kan vi lære av de positive endringene?
- Fremtiden kan bli bedre! Men det avhenger av hva vi gjør. Stater, bedrifter og vi som enkeltpersoner må handle for å stanse den globale oppvarmingen og miljøødeleggelser.
For å få til endring må vi ha kunnskap om løsninger og tiltak. Verden har løst store utfordringer tidligere. Ødeleggelse av ozonlag og sur nedbør er blant disse. Selv om det vil kreve mer av alle nivåer i samfunnet å løse klimakrisen, kan vi la oss inspirere og lære av løsninger på tidligere store utfordringer.
Klima- og miljø har mange koblinger til grunnleggende menneskerettigheter. Nasjonalt og internasjonalt kan menneskerettighetssystemet være en del av løsningen gjennom å ansvarliggjøre dem som tar beslutninger.
Temaene på kortene henger sammen. Kutt i klimagasser vil ha viktig positiv effekt for skog, luft, vann, dyr og menneskerettigheter.
Forslag til etterarbeid
- For å fremheve sivilsamfunnets rolle kan elevene velge én mottaker av “The Champions of the Earth Award”. Hvert år deler FNs miljøprogram ut en pris som anerkjenner enkeltpersoner og organisasjoner som utvikler nyskapende og bærekraftige løsninger.
- Fordyp dere i ett av temaene på faktakortene, og knytt til menneskerettigheter. Hent inspirasjon av prosjektet til medieelever ved Sandvika skole. Etter å ha deltatt i gruppearbeidet “Tre tanker i hodet” laget elevene grafikk som viser koblingen mellom menneskerettigheter og klima/miljø. Se eksempler i bildegalleriet under.