Toolkit logo
NO | EN
Aktivitet:Snakk om menneskerettigheter
Foto: Menneskerettighetsakademiet
Workshop:

Snakk om menneskerettigheter!

I denne workshopen skal deltakerne starte med å lage ti regler for et godt samfunn på en fiktiv ny planet. Etter denne kreative øvelsen vender de tilbake til vår egen planet for å delta i diskusjoner om aktuelle menneskerettighetsspørsmål ved hjelp av samtalekort.

Foto: Menneskerettighetsakademiet

Workshopen, som består av to gruppearbeid og en energilader varer i omtrent fire timer. Tilpass aktivitetene i forhold til alder og forkunnskaper.

1. Gruppearbeid: Den nye planeten (ca to timer): Deltakerne skal lage ti regler for en “ny planet”, og deretter sammenligne disse med Verdenserklæringen om menneskerettighetene. Inkluder gjerne en presentasjon om utviklingen av det internasjonale menneskerettighetssystemet.

2. Energilader: Ett minutt

3. Gruppearbeid: Samtalekort om menneskerettigheter (1 - 1.5 timer): Deltakerne diskuterer spørsmål knyttet til bilder fotografert av elever fra ulike videregående skoler i Norge.

Etter workshopen skal deltakerne ha:

  • Fått grunnleggende kunnskap om Verdenserklæringen om menneskerettigheter.
  • Diskutert sentrale menneskerettslige spørsmål og dilemmaer.

Tips til underviser

Vis den korte filmen "Hvilke menneskerettigheter bruker dere i arbeidet?". Menneskerettighetsakademiet har intervjuet fem aktivister om engasjementet deres. Intervjuene viser at menneskerettighetene er mer enn fine ord på et papir.

NO | EN